Gravidvecka 24

Barnets utveckling

Fostret väger cirka 600 gram och är ungefär 30 centimeter långt. Huden, som tidigare har varit helt genomskinlig, börjar bli tjockare och täcks av fosterfett.

Nu kan fostret suga på tummen, det är en träning av sugreflexen.

De små blodkärlen i lungorna, kapillärerna, växer som mest mellan vecka 16 och 24. Först nu kan fostret börja andas luft, om det skulle födas så tidigt.

Hörseln är väl utvecklad. Fostret känner igen röster och kan höra hjärtslag. Det börjar bli lite trångt där inne i livmodern.

 
I gravidkroppen

Under hela graviditeten drar livmodermuskeln då och då ihop sig i sammandragningar. På så sätt tränas muskeln så att den kan ge starka och effektiva värkar när det är dags för förlossning. Sammandragningar är ofarliga. Omföderskor känner vanligen av dem tidigare och starkare än de som väntar sitt första barn.

Krämpor som halsbränna, ont i benen och ryggont på grund av foglossning är vanliga. Livmodern trycker på urinblåsan och gör att många behöver kissa ofta. En del drömmer livliga drömmar.

En del gravida samlar på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen och kvällen. Att lägga upp benen på en stol eller använda stödstrumpor kan hjälpa.


Funderingar och tips

Barnets rörelser kan kännas utanpå magen, men hur barnet ligger är svårt att känna vid denna tid, även för barnmorskan.

Det kan vara bra att läsa på om amning, även för dig som är blivande medförälder. Prata med barnmorskan och folk i din närhet om amning. Om du har erfarenhet av en komplicerad amning eller att amning inte fungerat kan du prata med en barnmorska eller en amningsmottagning för att göra en amningsplan. Om amning inte är aktuellt kan du ta upp det med barnmorskan och läsa mer om hur du flaskmatar och ger modersmjölksersättning.

Informationen kommer från Vårdguidens graviditetskalender