Gravidvecka 25
Fostret är ungefär 33 centimeter och väger runt 700 gram. Det kan knyta sina händer och även få tag på sina fötter. Näsborrarna börjar öppna sig.
Fostrets känsel utvecklas och det reagerar på beröring, till exempel från en tvilling. Det har en egen rytm i magen när det sover eller är vaket och liknar alltmer ett nyfött barn i kroppens proportioner.
Fostret kan känna igen röster och ljud. Ett korttidsminne har utvecklats. Många foster rör sig mycket medan andra är mer stillsamma.
Olika gravida har olika magar. På en del börjar det synas först nu medan andra fick större mage för länge sen. En del magar är nästan helt runda medan andra har mer putmage.
Från och med nu är det viktigt att känna fosterrörelser varje dag. Det är bra att lära känna barnets dygnsrytm och vara extra observant på om barnet rör sig mer sällan än vanligt. Om barnets rörelser avtar ska du kontakta barnmorskan eller förlossningsavdelningen.
Barnet kan trycka mot urinblåsan vilket gör att många måste kissa oftare än vanligt. En del gravida börjar även få kramp i benen.
Funderingar och tips
Vill du som är blivande medförälder komma närmare barnet? Kanske kan du lägga örat mot magen och höra fostrets hjärtljud. Det kan ta lite tid att hitta rätt plats på magen och vinkel på örat, men det brukar gå. Fostrets hjärtljud är snabbt men svagt och kan blandas ihop med kurr från mage och tarmar. Det kan vara lättare att höra med en tom toalettrulle mot magen. Om du inte kan höra kanske du kan känna barnets rörelser när du lägger handen mot magen.
Hos barnmorskan/kontroller
Mycket har hänt sedan första besöket hos barnmorskan. Den här tiden brukar besöken handla om allmänna funderingar och planering för kommande besök. Barnmorskan kontrollerar hur livmodern och barnet växer. Med ett speciellt måttband mäter barnmorskan avståndet mellan blygdbenet och livmoderns överkant. Sedan skriver hen in värdet på en kurva för att följa utvecklingen. Med en tratt eller en ultraljudsförstärkare, en dopton, lyssnar barnmorskan på barnets hjärtljud. Barnmorskan brukar också kontrollera vikt, blodtryck, blodvärde och blodsocker, och ibland tar hen ett extra urinprov.
Du som är gravid får vanligtvis ett moderskapsintyg, ett bevis på att du är gravid, att skicka till Försäkringskassan. Om du har ett fysiskt tungt arbete kan du ansöka om graviditetspenning hos Försäkringskassan. Fråga en barnmorska eller gå in på Försäkringskassans hemsida för mer information.
Gravida med blodgrupp Rh-negativ kan behöva ta nya blodprover ytterligare en eller två gånger under graviditeten. Rutinerna kan skilja sig åt mellan olika landsting.
